Se dă în folosinţă prima fază a proiectului Liberty Technology Park Cluj: reconversia „verde” a fabricii Libertatea
Cluj-Napoca, 29 noiembrie 2013. După şase luni de muncă asiduuă, în această săptămână s-a încheiat prima etapă a proiectului Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din Cluj. Investiţia făcută până acum de Fribourg Development a fost de peste 7 de milioane de euro şi a vizat reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea.
„Liberty Technology Park Cluj este primul pas în crearea unui < ecosistem technologic> veritabil al oraşului, un centru de afaceri la propriu. Zona a fost deja transformată din una industrială în una de birouri şi servicii, şi cred că toţi proprietarii de afaceri din zonă au de beneficiat de pe urma acestui lucru. La capacitatea maximă proiectată, parcul tehnologic va găzdui aproximativ 3.700 de angajaţi. Livrarea primei etape înseamnă că suntem mai aproape de înfăptuirea acestui ideal”, a declarat Ion Sturza, Chairman Fribourg Capital.
În urma reconversiei, au rezultat 5.600 mp utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, precum şi a zonei de leisure ce va include o sală de fitness, un restaurant şi o cafenea. Acestora li se adaugă amenajarea peisagistică a ambientului înconjurător, respectiv a celor 13.239 mp de zonă verde, şi amenajarea celor 565 de locuri de parcare, rastelurilor şi pistelor pentru biciclete.
Clădirea B, una din cele două date în folosință azi vor găzdui pe data de 5 decembrie evenimentul inaugural al parcului ITC in the Park.
„Liberty Technology Park a fost astfel gândit încât să atingă standardele de , în reconversie fiind utilizate doar tehnologii inovatoare, prietenoase cu mediul şi eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru este o dovadă a faptului că suntem preocupaţi de calitatea mediului în care se vor desfăşura activităţile parcului tehnologic. Odată încheiată această primă etapă de reconversie, Liberty Technolgy Park Cluj va obţine certificarea BREEAM, certificare ce dovedeşte că dezvoltăm un proiect sustenabil şi cu adevărat ”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.
Alături de spațiile de birouri clasa A, noul parc tehnologic oferă viitoarelor companii locatare o gamă completă de servicii și facilități premium printre care infrastructură IT marca HP şi video digital (extendended cabling office), design interior personalizat, adaptarea infrastructurii IT, video, telecom, control acces în birouri, configurare servere, servicii de telecomunicaţii prin două rute alternative; servicii profesioniste de alimentare a reţelei electrice şi monitorizare video digitală 24/7. De asemenea, arhitectura faţadelor şi ferestrelor clădirilor este special gândită pentru a reduce nevoia luminii artificiale, iar podeaua birourilor este înălţată, din materiale reciclate de cea mai bună calitate, cu proprietăţi acustice şi structurale excepţionale.
Antreprenorul general al lucrărilor de reconversie a noului parc tehnologic este CON-A, un grup de firme cu capital integral românesc. CON-A a fost ales în urma unei selecții riguroase și a unei licitații de proiecte, fiind în momentul de faţă cel mai important constructor sibian şi printre primii constructori din România. În portofoliul companiei se află și Cluj Arena, alături de hotelul Ramada din Sibiu și Centru de Afaceri Sibiu.
„A fost o plăcere și, totodată, o provocare să transformăm clădirile fostei fabrici Libertatea, dat fiind stadiul în care se aflau. Lucrările de reconversie au un grad de dificultate mai mare și necesită o atenție aparte, însă rezultatele sunt deosebite. Suntem mulțumiți de rezultatul final. Livrarea acestei primei etape a proiectului Liberty reprezintă pentru noi primul proiect de reconversie de mare amploare”, a declarat Catalin Rus , reprezentant al CON-A.
A doua etapă a proiectului Liberty Technology Park Cluj va fi livrată în semestrul al doilea al anului 2014, oferind un total de 13.412 m2 aparţinând clădirilor D și E, constând în spaţiu pentru birouri și zonă retail. În acelaşi timp, activitatea fabricii Libertatea a fost mutată la începutul anului în comuna Baciu, aici realizându-se un nou punct de lucru ce va răspunde cererii tot mai mari de mobilier la comandă din lemn masiv, dar va și duce mai departe povestea fabricii Libertatea.
Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiții Fribourg Capital, fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza. Prin acest proiect se urmărește intensificarea conexiunilor și a comunicării între companii din domenii conexe într-un spațiu revoluționar pentru a genera inovație și progres. Noul parc tehnologic găzduieşte cel mai complex accelerator business din România: Spherik. Spherik este prima platformă de acest fel pe plan național, menită să ajute, să crească și să dea viață afacerilor cu potențial, o platformă destinată dezvoltării și implementării de afaceri pe plan local, dar și internațional.